
Wat is psychodiagnostisch onderzoek?
Psychodiagnostisch onderzoek is een manier om na te gaan hoe je in elkaar zit, wat je sterke en minder sterke kanten zijn op verschillende domeinen en welke aanpak of behandeling je verder kan helpen. De testpsycholoog gebruikt verschillende wetenschappelijke methodes om dit alles in kaart te brengen, zijnde gesprekken met jou en/of je omgeving, vragenlijsten, interviews, cognitieve testen enzoverder. Het psychodiagnostisch onderzoek kan gericht zijn op het krijgen van een diagnose (d.i. classificerende psychodiagnostiek), bijvoorbeeld autisme/ADHD, hoogbegaafdheid of een Niet - Aangeboren Hersenletsel. Een diagnose is vaak nodig voor officiële instanties (onderwijs, VAPH, FOD,...), maar kan soms ook erkenning geven voor het lijden dat je ervaart in je leven. Psychodiagnostisch onderzoek kan echter ook los van een diagnose probleemsamenhang en betekenis vinden in je klachten en je functioneren (d.i. beschrijvende psychodiagnostiek). Complexe vragen of vragen voor een second opinion kunnen ook behandeld worden (bijvoorbeeld bij vragen omtrent een voorgaand psychodiagnostisch onderzoek of als meerdere behandelingen niet lijken aan te slagen).
Hoe kijk ik naar psychodiagnostiek?
De vragen, klachten en bezorgheden van de cliënt, de doorverwijzer of aanvrager staan steeds centraal. Deze worden als uitgangspunt genomen voor het testonderzoek. Doel van de testing is om samen tot gerichte antwoorden te komen op deze vragen. De testpsycholoog is vanaf de start transparant over het doel, de werkwijze en prijzen van het psychodiagnostisch onderzoek. De concrete planning van de testmomenten gebeurt steeds in overleg. De cliënt wordt op elke moment actief betrokken in het denkproces van de testpsycholoog. De testpsycholoog streeft steeds naar een veilige en warme werkrelatie met de cliënt.
Hoe gaat het psychodiagnostisch onderzoek concreet in zijn werk?
1. We voeren een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek wisselen we wederzijdse informatie uit. Testonderzoekster maakt al een eerste inschatting van de aanvraag/klachten en doet een voorstel voor een plan van aanpak. Cliënt beslist uiteindelijk na het kennismakingsgesprek of hij/zij al dan niet een testonderzoek wenst op te starten. 2. We starten met het testonderzoek. Soms is het aangewezen om tussendoor de tussentijdse testresultaten te bespreken om van daaruit te beslissen welke volgende stap dient te worden genomen. 3. Het psychodiagnostisch verslag wordt opgemaakt door testonderzoekster. 4. We voeren een eindgesprek waarbij het schriftelijk en gehandtekend verslag wordt overhandigd aan jou ( je ontvangt ook een digitale versie van dit verslag ). We bespreken de testresultaten met inbegrip van adviezen voor aanpak, begeleiding en behandeling.